Doorgaan naar hoofdcontent

Vaccineren doe je ook voor een ander

Vaccineren doe je ook voor een ander
“Douze points” voor het WEX in Marche-en-Famenne

Vaccineren tegen het corona-virus doet men niet alleen voor zichzelf maar ook voor een ander.
Ieder land heeft zijn eigen aanpak en overal klinkt wel kritiek. 

Burgers in het buitenland
Binnen de Europese Unie worden burgers die in het buitenland wonen gevaccineerd in het woonland. Dus Nederlanders die feitelijk in België wonen maar op papier nog steeds hun domicilie in Nederland hebben krijgen dus van België geen oproep om gevaccineerd te worden.
Voor de duidelijkheid: iedere buitenlander die hier woont en belasting betaalt en bij een mutualiteit is aangesloten wordt in België gevaccineerd.
 
Vaccineren in Wallonië is een feestje   
In Wallonië loopt het vaccinatieproces soepeler en sneller dan in  Vlaanderen, zo melden diverse media. Per 1 april bedraagt het aantal mensen dat gevaccineerd is heel België 13,60%, Wallonië 14,51%, Vlaanderen 13,51%. 
 
Mijn echtgenote (72) is dinsdag met Astra Zenica gevaccineerd en krijgt eind juni haar tweede injectie. Zelf ben ik ruim twee weken geleden met Pfizer gevaccineerd en krijg einde van deze maand al mijn tweede. Een vriend (68) kreeg juist deze week op woensdag een brief in de bus en wordt maandag al gevaccineerd en begin juli de tweede, ook Astra Zenica.  

Wallonië heeft een perfecte organisatie
In Wallonië krijgt men indien e-mail adres bekend is, zowel per e-mail als per brief (enkele dagen later) een uitnodiging. De e-mail adressen komen o.a. via de mutualiteiten, die ook voor zover er een medisch dossier is, de prioriteitenlijsten opstellen.
Reserveren kan zowel online als telefonisch. Online is het heel eenvoudig en de website is goed bereikbaar. In Nederland moet men (nog) telefonisch reserveren met vaak lange wachttijden en veel gemor.
Reserveren doe je in een keer dus zowel voor de eerste prik als de tweede.

De prik, veiligheid voorop in alle talen
Wij wonen in het gebied van Marche-en-Famenne en worden dus in het WEX  gevaccineerd. Daar zijn de poorten wijd open gegooid en hoeft voor deze gelegenheid niet betaald te worden om te parkeren. Ik heb zelfs begrepen dat sommige gemeenten gratis buskaartjes verstrekken. De gemeente Marche-en-Famenne regelt zelfs vervoer van deur tot deur voor hun inwoners. 
Bij aankomst staat bij de voordeur een ontvangstcomité, die de mensen een voor een begeleid naar de incheckbalie en ondertussen wordt met een thermometer op afstand, via scherm aan de muur en ook zelf af te lezen, de koorts opgemeten.

De prik zelf is gedaan voordat men er erg in heeft. Zowel bij mijn echtgenote als bij mij was de spuit er al weer uit terwijl we dachten dat het nog moest gaan gebeuren.

Vervolgens gaat men voor 15 minuten naar een wachtruimte. Tijd bij aankomst in de wachtruimte wordt genoteerd en na 15 minuten ook weer gecontroleerd. Geen schijn van kans om eerder te ontsnappen!!! Want ze komen je achterna om te controleren of men daadwerkelijk 15 minuten heeft gezeten. WIFI beschikbaar.
In het WEX kan men zich in ieder geval naast de Franse taal ook in het Nederlands en Engels laten vaccineren.
En in Wallonië doen ze niet zo flauw om expertise en “handjes” van buiten in te schakelen zoals in het WEX militairen. 

Waalse overheid en alle mensen die erbij  betrokken zijn: complimenten, perfect geregeld, “douze points” from the Dutch and Finnish jury.

Vaccineren doe je ook voor een ander
Vaccineren doe je ook voor je omgeving, vrienden familie en bekenden. Na vaccinatie kan men nog steeds corona krijgen, maar dan is het minder heftig. Men kan nog steeds iemand anders besmetten, ook dat is minder heftig.

Mijn cardioloog antwoordde me tijdens de jaarlijkse controle afgelopen februari op mijn vraag over de vaccinatie: "DOEN, wat ik hier de afgelopen 10 maanden heb gezien is het heftigste uit mijn carrière, dat wil ik niet dat je dat meemaakt want dat overleef je waarschijnlijk niet". 

Beter voorzichtig vandaag dan spijt morgen