Doorgaan naar hoofdcontent

De warmoezenier is helemaal terug

Waals Weekblad

De warmoezenier is helemaal terug
10 jaar geleden had Wallonië nog maar 668 warmoezeniers, les maraîchers, tuinders dus die aan het publiek verkopen, nu zijn er 972, bijna de helft meer, en de helft zijn vrouwen. Woensdag was er een infodag voor maraîchers in Jodoigne (Waals Brabant) maar die was al snel geheel uitverkocht. Het komt doordat streekproducten en verpakkingsloos inkopen in zijn. RTBF.
20 Waalse chefkoks geven in het recente boek La Wallonie, à pleines dents tips en adressen over goed Waals voedsel, onder meer ook over de maraîchers. Het kost 30 euro. Meer info en online bestellen
Waalse maraîchers zijn verenigd in de CIM, maar de biocollega's werken aan een eigen vereniging en op maitre-maraicher.be vind je zelfs meester-warmoezeniers.

Boer krijgt geld als hij geen gif spuit

Boeren worden geacht geen gif te spuiten in de buurt van een school. Een boer in Lasne (Waals Brabant) mocht dat jaren zonder problemen toch doen. Maar 10 jaar geleden werden ouders en omwonenden ongerust en zij wilden dat de boer zou stoppen. Dat deed hij niet. Na 10 jaar heen en weer praten heeft de gemeente nu besloten om de boer geen boete te geven, in plaats daarvan krijgt de boer 5.300 euro per jaar als hij de grond vlak bij de school met gras bedenkt en dat door maaien kort houdt.