Doorgaan naar hoofdcontent

Is Pasen 2020 Corona-proof?



Is Pasen 2020 Corona-proof?
Wordt Pasen 2020 Corona-proof. Over pakweg twee weken zullen we het weten. Dat is juist ook weer een tijdstip dat veel landen een ijkpunt hebben om de Corona-maatregelen te evalueren.
Nederland doet dat op 27 april, België op 19 april maar de datum van 3 mei is al genoemd. Op 19 april zijn ook de gevolgen van het Paasweekend nog niet zichtbaar. In Spanje gelden de maatregelen tot 26 april.

Spanje, België en Nederland
Vergelijken we de maatregelen tussen Spanje, België en Nederland dan is Spanje het meest streng, volledige lock down, er wordt streng gecontroleerd waarbij zelfs militairen zijn ingezet. In België is het iets minder streng en wordt in Wallonië weinig zichtbaar gecontroleerd. In Nederland zijn de teugels het lost, doet men een beroep op de mensen om dingen na te laten en heeft de minister-president Mark Rutte nadrukkelijk en bij herhaling opgeroepen om met Pasen thuis te blijven.

Blijven mensen thuis met Pasen?
Neen, het Algemeen Dagblad in Nederland meldt dat 1 op de 6 mensen, zelf heeft aangegeven, met Pasen gewoon op bezoek te gaan, in werkelijkheid zal dit bezoek dus (veel) groter zijn. In een gemiddeld huis kan er nauwelijks bezoek bij om de 1,5 meter afstand te kunnen respecteren.
Bij mij in de buurt in de Belgische Ardennen, een klein dorpje van amper 300 inwoners, zijn diverse vakantiehuizen bezet, dit mag niet. Ook heb ik daar een auto gezien met Nederlands kenteken.
Over Spanje weet ik dat je nog net je hond mag uitlaten, 50 meter van je huis en 5 minuten. Ook hier wordt op gecontroleerd, lieten mij vrienden uit Spanje weten.

Televisie en de anderhalve meter regel 
Terwijl ik dit bericht zit te schrijven ging op BBC I het programma Saterday Kitchen, een life programma, van start.  Schouder aan schouder zaten de genodigden aan tafel en toen Kimberley Walsh op het toneel verscheen werd er handen geschud en gekust.
Ook bij programma's met gasten op de Belgische en Nederlandse televisie vraag ik me vaak af of de anderhalve meter regel wel voldoende wordt gerespecteerd.
De anderhalve meter regel is ook een regel die heel moeilijk is om consequent vol te houden.

Hoe gaat Pasen 2020 de geschiedenisboeken in? 
Dat Pasen 2020 de geschiedenisboeken ingaat dat staat als een paal boven water.
Maar hoe: als weekend waar het verder mis ging in de strijd tegen Corona of juist niet.