Doorgaan naar hoofdcontent

Toerisme in België kan mondjesmaat weer op gang komen


Toerisme kan mondjesmaat weer op gang komen
Inhaalslag reparaties en herstellingen vakantiehuizen in de Belgische Ardennen en let vooral nu ook op de kleine lettertjes bij boekingen.


De woorden van de alom zeer gewaardeerde viroloog Marc van Ranst van het UZ in Leuven van enkele weken geleden zullen ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan. Nog maar aan het prille begin van de Belgische lock down zei Marc van Ranst dat de Belgen er maar vast aan moesten wennen dat het dit jaar een vakantie in eigen land wordt. En voegde daaraan toe dat hij uit eigen ervaring weet dat de Belgische Ardennen zeer de moeite waard zijn.
De burgemeesters van de kustgemeenten in België willen dat eigenaren van een tweede verblijf in principe (Vlaanderen!!!) vanaf 18 mei daarvan weer gebruik mogen maken en appartementen aan de kust zouden dan weer verhuurd mogen worden vanaf 8 juni.
In Wallonië mogen alle winkels in principe weer op 11 mei open. De heropening van de Waalse horeca is op zijn vroegst op 8 juni. 
Vanaf 18 mei mogen binnenlanders ééndaagse uitstapjes naar de Ardennen maken, dus 1 dag naar de tweede woning kan dan ook. Zie RTBF

Overal in Europa is men bezig de maatregelen te versoepelen zodat in juli en augustus de mensen, in eigen land, vakantie kunnen vieren.    

Belgische kust en Belgische Ardennen
Voorlopig zitten de  grenzen van landen nog op slot en het is nog maar de vraag wanneer die open gaan en zodra die open gaan of de toeristen dan wel naar die landen toe willen. Mensen schijnen toch liever ziek te worden in eigen land.
De laatste weken rijzen het aantal boekingen in de Belgische Ardennen van vakantiehuizen de pan uit. Na afgelopen vrijdag, toen er wat uitzicht werd gegeven op versoepeling van de regels is daar nog een forse schep bovenop gekomen. Ardennes Etape is daardoor telefonisch moeilijk bereikbaar zo staat op hun website.

Inhaalslag reparaties en herstellingen, ook veel aandacht voor
hygiëne
Maarten-Bart Houwink van l’Arden’aide
 zei me dat er momenteel een inhaalslag gaande is i.v.m. reparaties en herstellingen aan vakantiehuizen. Vaak niet eens zo’n omvangrijke dingen maar gewoon dat het er allemaal even wat beter uitziet en natuurlijk ook veel aandacht voor hygiënische maatregelen. Eigenaren van vakantiehuizen ruiken hun kans voor  deze zomer om hun vakantiehuis goed te kunnen verhuren. Er is misschien een tendens dat de prijzen wat hoger zijn dan normaal maar over het algemeen valt dat zeker mee zo zei Maarten-Bart Houwink.
 
Ardennen grote hit deze zomer, maar wat met de anderhalve meter?
WaalsWeekblad
meldde al eerder deze maand dat veel Belgen die al een buitenlandse reis hadden geboekt annuleren en in eigen land blijven.
Toch worden wel problemen voorzien in verband met de “anderhalve meter economie”. In de  toeristenplaatsen in de Belgische Ardennen zijn er maar weinig winkels of horecagelegenheden die ook maar enigszins de mogelijkheid hebben om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen. In veel winkels is gelijktijdig plaats voor slechts een enkele klant en dan is er eigenlijk al geen plaats meer voor de winkelier. In de vele kleinere supermarkten in de Belgische Ardennen zijn de gangpaden vaak niet eens anderhalve meter breed.
Anderhalve meter minpunt deze week was wel het bezoek van de Belgische koning Filip aan de Antwerpse haven. In het VRT nieuws was duidelijk te zien dat hij met twee anderen schouder aan schouder op een "postzegeltje" stond.

Let op de kleine lettertjes bij boekingen
Gaat men boeken via een boekingssite let dan goed op wat de voorwaarden zijn indien Belgi
ë toch op slot blijft voor toeristen. Mocht uw vakantie vanwege overheidswege niet doorgaan dan krijgt men bij Ardennes Etape een tegoedbon.
Huurt men rechtstreeks van de eigenaar dan dient men met hem hierover duidelijke zo nodig schriftelijke afspraken te maken.