Doorgaan naar hoofdcontent

Voetballen in volle stadions, veiliger dan vliegen in een vliegtuig?

Voetballen is veiliger dan vliegen in een vliegtuig?
In Corona-tijd is voetballen in volle stadions veiliger te maken dan vliegen in een vol vliegtuig, door optimaal gebruik te maken van de combinatie techniek en de open tribunes.  

Volle voetbalstadions kunnen gewoon
Ja, de techniek is in staat om een luchtzuiveringssysteem aan te brengen in voetbalstadions dat beter functioneert dan de systemen in een vliegtuig. Het aanzicht zal even wennen zijn maar het is altijd beter dan voetballen in een halfleeg stadion.
Bij voetballen zijn de supporters doorgaans ook kortere tijd in het stadion dan de duur van een vlucht naar pakweg de Algarve in Portugal of Antalya in Turkije. En om daar te komen en bij aankomst weer te vertrekken moet je ook langs overvolle aankomst- en vertrekhallen met vaak urenlang wachten. 
Als men in voetbalstadions dan nog wat extra preventieve veiligheidsmaatregelen inbouwt dan kan er minder fout gaan dan tijdens een vliegreis.  

Leiden van stromen en controle van bezoekers

Bezoekersstromen zullen, goed gedoseerd, moeten worden begeleid. Koorts-meet-punten op de ingangspunten van het stadion en de "verfoeide" Corona-app verplicht op de telefoon. Och en als het helpt: iedere bezoeker verklaart op erewoord dat hij/zij bij het betreden van het stadion geen enkel symptoom had van Corona. Dit op straffe van een boete die hij toch nooit kan betalen. Alle namen en adressen van de bezoekers zijn bekend en op id-nummer. Toegangsbewijzen strikt persoonlijk.

Het technische systeem
Het systeem is technisch misschien niet zo fraai om te zien, maar een goede architect weet daar wel raad mee. Maar, so what, niemand kijkt naar boven tijdens het voetballen.
Boven de stoeltjes op kniehoogte, dus voor de gezichten langs en achter de ruggen, hoog genoeg dat men er niet bij kan en laag genoeg in verband met de effectiviteit, een geperforeerd buizensysteem dat de lucht loodrecht naar beneden drukt.   
Meerdere sporen, op verschillende zuiverings-units op verschillende noodaggregaten.

Weer juichen en zingen in de stadions  
In Finland draait bijvoorbeeld Genano
(Nederlandstalige website)  sinds de Corona-crisis overuren met heel veel bestellingen uit China. Maar er zijn ongetwijfeld veel meer leveranciers die dit kunnen ofschoon dit Finse systeem wel redelijk uniek is in verband met bestrijding van Corona.