Doorgaan naar hoofdcontent

Onroerend goed in overstromingsgebied Wallonië

Onroerend goed in  overstromingsgebied
Geen informatieplicht van verkoper of verhuurder

In de jaren 90 en begin jaren 2000 kende Wallonië verschillende overstromingen. Het overstromingsgevaar voor het hele grondgebied is daarna bestudeerd en in kaart gebracht. Dit om te kunnen anticiperen op eventuele gevolgen van een overstroming voor gezondheid, milieu, economie en maatschappij. 

In 2007 werd de eerste overstromingsgevaarkaart van kracht in het kader van het Plan “PLUIES” (Prévention et Lutte contre les Inondations et leurs Effets sur les Sinistrés/Plan ter preventie en bestrijding van overstromingen en de gevolgen daarvan voor de slachtoffers).

De kleuren op de 
overstromingskaart 2020 Wallonië betekenen:

Zeer gering

Gering 
Gemiddeld 
Hoog

Geen informatieplicht verkoper of verhuurder
In Wallonië zijn verkopers en verhuurders van vastgoed niet verplicht hun potentiële klanten te informeren indien het vastgoed in een overstromingsgevoelig gebied ligt. 
Een koper doet er altijd goed aan om zich te laten informeren indien hij in Wallonië onroerend goed aan wil kopen.

De informatie of een onroerend goed voldoet aan de wettelijke voorschriften is te krijgen bij de gemeente waarin het onroerend goed ligt. Ook kan men via de gemeente aan de weet komen of een onroerend goed in een overstromingsgebied ligt of deze website raadplegen.

Het kan voorkomen dat een huis in een overstromingsgebied ligt maar nooit of te nimmer onder water zal komen te staan tenzij er een zondvloed komt.  

31 januari 2021
ChrisWillem