Doorgaan naar hoofdcontent
James Bint de ‘chasse patate’ van Belgapom, Belgen willen Chinezen frietjes leren eten
Belgen willen
Chinezen frietjes leren eten
maar
de Nederlander Edwin den Hartog doet dat toch al
Volgens
het Algemeen Dagblad van 19 november gaan de Belgen de Chinezen frietjes leren
eten.
Maar, zullen veel mensen zeggen: dan wel betere friet dan men doorgaans in België krijgt voorgeschoteld.
炸薯条 Zhà
shǔ tiáo
is patat friet in Chinees
Edwin
den Hartog, geen frietboer maar een ondernemer, opende zijn eerste “Royal
Patat” dit voorjaar in
Shanghai. Vanaf dag een, een groot succes.
James Bint de
‘chasse patate’ van Belgapom?
Met
een wel heel
bijzondere associatie met James
Bond wil Belgapom, de Belgische aardappelfederatie, de Chinezen, in het land waar ossenwit verboden is, frietjes leren eten.
Maar
Belgapom gaat het niet om de frietjes of het
ossenwit, Belgapom
wil kennis verkopen die ze hebben over de aardappelteelt.
Wat maakt
friet lekker?
Over
aardappel en vet gaan met de nodige geheimzinnigheid veel verhalen. De ene frietboer
zijn aardappel is nog beter en specialer dan die van de ander.
En dan het te gebruiken soort vet ook zoiets met alle hocus pocus erom heen.
1. De aardappel, een harde aardappel van 6 tot maximum 8 cm;
2. Het te gebruiken vet, harde vetten zijn uit.
Maar ja, smaak is persoonlijk en daarover valt niet te twisten.
Mijn
allerlekkerste friet
Voor
friet gebruik ik een harde aardappel tussen 6 en 8 cm groot. De frieten worden
in staafjes van ongeveer 1 bij 1 cm gesneden in de lengte-richting van de
aardappel. Frieten een half uurtje laten weken in koud water. Vervolgens
afgieten en goed droog maken.
Friet voorbakken in niet te warm vet, 120 graden, tot zij boven komt drijven.
Uitnemen en af laten koelen.
Vlak voor opdienen goudbruin afbakken in vet van ongeveer 180 graden, niet
warmer dan 200.
Het vet
Harde, dierlijke vetten zijn uit. Plantaardige vetten zijn in.
Vaak gebruik ik zonnebloemolie, deze laat geen oliesmaak achter maar niet
minder vaak gebruik ik ook olijfolie, die dus wel, als je ervan houdt, een fijne smaak
achterlaat.
Maar bij vet is belangrijk: gebruik schoon vet, na gebruik steeds even door een
zeef passeren.
En gebruik vet alleen voor friet en niet om ook andere dingen in te frituren.
Gegarandeerd: succes.
En de rest vertel ik u niet dat bewaar ik voor mezelf als ik naar China ga.
P.S.: James Bint komt er bij mij niet in.