Doorgaan naar hoofdcontent

Marc Coucke, van shampooverkoper naar miljardair naar ongekroonde koning van Durbuy


Marc Coucke, shampooverkoper, miljardair, ongekroonde koning van Durbuy
Wie in de Belgische Ardennen Durbuy zegt, zegt Marc Coucke. Wie in Brussel Anderlecht zegt, zegt nog (even) Marc Coucke. Over Oostende zal ik het verder niet hebben. Op Wikipedia is te lezen dat Coucke tijdens zijn humaniora studeerde in Gent. Daarna behaalde hij een licentiaatsdiploma farmacie aan de Universiteit van Gent en een postgraduaat Bedrijfsbeheer aan de Vlerick Leuven Gent Management School.

Coucke van shampooverkoper naar miljardair
Coucke slaagde erin om van het in 1987 door hem en studiegenoot Yvan Vindevogel opgerichte bedrijf Omega Pharma een beursgenoteerd bedrijf te maken, met een omzet van één miljard euro. Oorspronkelijk verkochten de zaakvoerders zelf de door hen geproduceerde shampoo aan Vlaamse apothekers.

Durbuy en Marc Coucke
Inderdaad Durbuy kan wel een goede financiële input gebruiken. Veel ondernemers in Durbuy hebben jarenlang goed verdiend en de pot verteerd. Coucke toont lef, of is het opportunisme, of liefde voor Durbuy, of iets terugdoen voor het land waar hij zijn geld heeft verdiend? En…Coucke wil niet verliezen, dus als het even tegenzit heeft hij nog wel een paar miljoentjes op de plank.

Anti-Marc Couckepartij "Changeons"

Marc Coucke spaart zichtbaar kosten noch moeite om van Durbuy een levendig en vooral aantrekkelijk stadje te maken. Anti-Marc Couckepartij kreeg een jaar geleden bij de verkiezingen geen voet aan de grond in Durbuy en uiteindelijk haalde de lijst ‘Changeons!’ geen enkele zetel.

Durbuy, populair bij Chinezen
Een goudmijntje zal het wel niet worden maar Durbuy vaart er voorlopig wel bij. Durbuy is populair bij de Chinezen en die hebben nog meer geld dan Coucke.